Español · English · Català

Isabel Bacardit

Pintora

Inici
Inici
Obra recent
Obra recent
Retrospectiva
Retrospectiva
Notas biográficas
Biografia
Contact
Contacte
   


Notes biogràfiques

Poblenou - Barcelona - 1960.

Isabel Bacardit inicia la formació artística a l'Escola d'Art de Poblenou amb el professor Miquel Simó i segueix els estudis posteriorment a l'Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics (Llotja) de Barcelona.

Pintora abstracta als inicis, utilitza com a suport materials trobats al carrer: cartrons, fustes, etc. Partint d'imatges urbanes, pinta utilitzant pigments barrejats amb serradures i pasta de paper per aconseguir volums i textures. Basa la composició en colors primaris.

El 1984 és seleccionada a la Cinquena Biennal de Barcelona - Jove Pintura Contemporània. Al 1985 participa a la Primera Muestra de Arte Joven a Madrid i a la Primera Biennal de Produccions Culturals Juvenils de l'Europa Mediterrània. Al 1986 és seleccionada una altra vegada a la Segunda Muestra de Arte Joven de Madrid.

Arran de la mort inesperada del seu company el 1984, el també pintor Xavier Vidal i Banchs, Barcardit canvia la temàtica de la seva obra i s'inspira en els canvis accidentals de la vida. Realitza una sèrie basada en Els Desastres de la Guerra de Goya i pinta a partir de fotografies d'accidents preses dels diaris. Canvia de paleta utilitzant tons obscurs i colors terra.

El 1986, arran de les obres de la Olimpíada de 1992, els seus quadres reflexen la transformació de Barcelona prenent com a motiu màquines i excavadores.

El 1987 il·lustra el poema Helicón Bruno Montané Krebs (poeta). Viatja a Berlín on resideix durant un any. Utilitza com a tema els signes de la guerra visibles en els edificis de la ciutat dividida pel mur. Exposa a la galeria Vendemmia amb el títol "Aquest és el meu silenci".

El 1988 es trasllada a Mallorca on entra en contacte amb l'obra teatral de Tadeusz Kantor. Realitza la carpeta "El dret a viure en pau" amb pintures inspirades en el teatre de la mort d'aquest autor.

El 1989 s'instal·la a Santa Coloma de Farners (Girona). En plena naturalesa canvia radicalment de temàtica. La seva obra s'inspira en el paisatge, la llum i el silenci. Deixa enrera els treballs sobre la mort densos de matèria, donant pas a les aiguades i les transparències.

Al 1990 viu a Rio de Janeiro on col·labora amb organitzacions d'ajuda als nens del carrer, imparteix classes i munta taller a la galeria Maria Teresa Vieira. A Salvador de Bahia exposa a la Universitat de Belles Arts una sèrie de dibuixos de temàtica eròtica.

Arriba Xile el 1991. Exposa a la galeria Buchi de Santiago de Chile. Resideix a Valparaíso. Col·labora amb diversos artistes xilens: Edgard del Canto (pintor), Alma Martinoia (pintora), Ivo Vergara (pintor), Cristina Correa (pintor), Teresa Olivera (actriu), Hernan Varela (vitralista) i Víctor Barrientos Ormazábal (actor i director de teatre), amb els qui funda la companyia de teatre "Teatro Sólo Para Locos".

Inicia les sèries "Terra, Aire, Aigua i Foc". Per encàrrec del Centre Cultural Las Condes de Santiago de Chile, realitza amb cartró pedra y pintura acrílica l'obra escultòrica "Mujer pájaro", dedicada a la bailaora de flamenc Carmen Amaya. Crea per a la companyia Teatro del Silencio els ninots de mida natural de l'obra "Taca taca mon amour" de Mauricio Celedón. Realitza la instal·lació "Mis pequeños mundos" utilitzant caixes de sabates i objectes trobats a la platja.

Torna a Barcelona el 1994. Recupera l'art figuratiu i abandona l'abstracció. Destaca d'aquest període:

  • Instal·lació "Des de sempre, fins quan, des de sempre" per al "Encuentro de Artistas en la calle" de Granada.
  • Exposició en el centre cívic Can Felipa amb el col·lectiu Arta de dones artistes amb obres basades en els temes de l'òrgan femení de reproducció i el neixement.
  • Instal·lació "Zapatería Zapata"
  • Accions poètico-musicals amb Lucho Hermosilla, Steven Forster i Gaspar Lucas amb el poema Altazor de Vicente Huidobro.

El 1996 viatja a Mèxic. Coneix a Ofelia Medina i contacta amb les comunitats zapatistes de Chiapas, on rep una forta influència dels elements simbòlics i espirituals indígenes.

El 1997 torna a Barcelona. Inicia la publicació de la revista Adiosas en col·laboració amb Primitiva Reverter, Judit Bacardit, Montserrat Baqués, Mercè Candó, Caty Fernández i Aina Reverter. Exposa a l'Espai 22a junt amb altres artistes.

Al 1998 treballa amb la companyia holandesa de teatre itinerant "Azart Ship of Fools". Viatja i actua al vaixell de la companyia i dissenya i crea les màscares i part del vestuari de l'obra La Peregrina al Fin del Mundo.

Al 1999 s'estableix a Vilarnadal (Girona), on residirà durant sis anys a un antic molí. Pinta i cultiva la terra. Exposa al 2002 en el centre d'informació del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà i a la sala d'exposicions de Caixa Girona a Roses, junt amb la seva germana l'escultora Judit Bacardit. El 2003 torna a exposar en aquesta mateixa sala. Participa a Suissa a la trobada europea de dones artistes In Via.

El 2004 realitza escenografies i decorats per el programa "The Ship of Fools" de la cadena de televisió local d'Àmsterdam.

El 2005 deixa Vilarnadal i entre el 2005 i el 2008 resideix alternativament a Lliurona (Alta Garrotxa), l'Escala (Alt Empordà) i Barcelona. A Lliurona realitza els murals de l'escola pública i pinta totes les portes de les cases del poble. A Barcelona, durant un breu període, posa taller al Poblenou a l'espai Camí de l'Inca.

En 2009 monta taller al Poblenou (Barcelona) a l'espai"Ulls Blaus".

Torna a Mèxic el 2012, per seguir la col·laboració amb les comunitats indígenes.

El 2013 monta el taller actual al barri del Putxet de Barcelona, al carrer Roca i Batlle 6, on inicia la col·lecció "Juntes podem" per a l'exposició al centre cultural "La Farinera" de Barcelona.


 
 
 

Animació infantil als inicis dels 80

Poblenou (Barcelona)
Inici dels 80:

Activitat d'animació al carrer

 

Al taller, el 1986

Barcelona 1986:
En el taller.
Foto del catàleg de la Muestra de Arte Joven (Madrid)

 

Amb uns amics a Berlín, el 1987

Berlín 1987:
Isabel Bacardit (centre) amb Judit Bacardit

 

Santa Coloma de Farnés (Girona) 1989:
A la masia

 

Procés de construcció de la Dona Ocell

Santiago de Chile 1993:
Treballant en l'escultura "Dona Ocell"

 

Al camarot del vaixell

The Azart Ship of Fools 1999:
Isabel al seu camarot

 

Taller del molí

Vilarnadal (Girona) 2000:
Taller del Molí d'en Ferreró

 

Taller del Poblenou

Barcelona 2005:
Al taller del Poblenou

 
Madrid 2009

Madrid 2009

   

 

Tots els drets reservats © Isabel Bacardit 2008